Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

Διάφορα


ΠΗΓΗ!! https://www.facebook.com/ach.tzoannos/posts/572796162886529


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας της μητρικής γλώσσας, μας αφιερώνω τις απόψεις των ειδικών σχετικά με τη «δική μας» γλώσσα, χωρίς σοβινιστικές κορώνες!
Ο καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης αναφέρει:
Το μόνο θέμα που πρέπει να μάς απασχολεί σε σχέση με την ελληνική γλώσσα είναι - φρονώ - η ποιότητα στη χρήση της. Έχω συχνά επισημάνει ότι η ελληνική γλώσσα για εμάς τους Έλληνες είναι η δύναμη και η αδυναμία μας. Δύναμη γιατί έχουμε το προνόμιο να έχουμε ως μητρική μία από τις πιο καλλιεργημένες γλώσσες λόγω της ιστορικής και πολιτισμικής της διαδρομής· αδυναμία γιατί πρέπει ν’ αποκτήσουμε την ικανότητα αξιοποίησης αυτού τού μεγάλου κεφαλαίου. Φαίνεται πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε για τον σκοπό αυτόν, αλλά αυτή - αφού πρώτα συνειδητοποιήσουμε ότι η γλώσσα ενός λαού είναι αξία και όχι απλό εργαλείο - μπορεί να είναι η πρόκληση για τους ομιλητές της ελληνικής γλώσσας στο παρόν και στο μέλλον.
Ο Μάικλ Βέντρις: πρόσφερε μια μοναδική υπηρεσία στην Ελλάδα. Αποκρυπτογράφησε την άγνωστη μέχρι τότε γραφή, την κρητικομυκηναϊκή γραμμική γραφή τύπου Β’, στην οποία βρίσκονται γραμμένες πολλές πήλινες πινακίδες από την Κρήτη, τις Μυκήνες, την Πύλο, κ.α. και το κυριότερο, ότι η γλώσσα των πινακίδων αυτών είναι η Ελληνική.
Η σπουδαιότητα της ανακοίνωσης του Βέντρις κυρίως για τον ελληνικό πολιτισμό ήταν που η γραπτή του παράδοση μεταφερόταν επτά περίπου αιώνες νωρίτερα (από τον 8ο αιώνα π.Χ. στον 15ο). Αυτό ήταν γεγονός ανυπολόγιστης σημασίας. Άλλαζαν άρδην τα δεδομένα της ιστορίας μας, αφού αυτή εξαρτάται και προσδιορίζεται χρονικώς, κατά κύριο λόγο, από τις γραπτές μαρτυρίες.
Με τη γραφή αυτή από τα βάθη των αιώνων οι Έλληνες δημιούργησαν τα αθάνατα μνημεία του γραπτού λόγου με τα οποία διδάχτηκαν οι λαοί παγκοσμίως μέχρι τις ημέρες μας. Για την υπέροχη αξία του αρχαίου Ελληνικού Γραπτού Λόγου ειπώθηκε από μεγάλες μορφές του πνεύματος: «Από τα έργα των Ελλήνων ομιλεί σ’ εμάς το δαιμόνιο της ανθρωπότητας καθαρά και κατανοητά».
Ο Γάλλος καθηγητής Πανεπιστημίου Masse Roger, επισημαίνει: «Είναι διαπιστωμένο ότι η ελληνική γλώσσα είναι το υπέρτατο εργαλείο σκέψης. Πράγματι κάποιος μπορεί να σκεφθεί μόνον ελληνικά. Γι’ αυτό και κάθε απλοποίηση στη γλώσσα, στην σύνταξη, είναι απλά ένα χάσιμο της σκέψης. Όταν μια γλώσσα απλοποιείται απλά χάνει. Δεν έχει να κερδίσει τίποτε. Οδηγούμαστε σε μια γλώσσα χωρίς νόημα, απλά φωνητική και όλες οι λέξεις θα αρχίσουν να μοιάζουν μεταξύ τους. Η γλώσσα καταστρέφεται. Η υπεραπλοποίηση είναι η καταστροφή της γλώσσας».
Προφανώς δεν είναι τυχαίο, το ενδιαφέρον που έχει αρχίσει να παρατηρείται πανευρωπαϊκά για τα αρχαία ελληνικά και φυσικά δεν οφείλεται μόνο στον φιλελληνισμό τους, αλλά επειδή γνωρίζουν ότι το μέλλον και από πλευράς υπολογιστών και από πλευράς σκέψεων και νοημάτων βρίσκεται στην Αρχαία Ελληνική γλώσσα γι’ αυτό και σε πολλές χώρες αυξάνουν τις ώρες και τα προγράμματα διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών. Δυστυχώς εμείς «κάτι» δεν έχουμε καταλάβει παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών.
Ο Μάριο Βίττι, καθηγητής της Νεοελληνικής γλώσσας σε πανεπιστήμια της Ιταλίας δηλώνει: «Βλέπω στα Ελληνόπουλα που έρχονται να σπουδάσουν στην Ιταλία μια αισθητή άγνοια στην ελληνική γλώσσα, ακόμη και σε σχέση με τους Ιταλούς νέους. Και αυτό είναι κάτι που τους εμποδίζει να φθάσουν στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου οι περισσότεροι νέοι έχουν κλασικές γνώσεις»!
Η σπουδαία Γαλλίδα Ακαδημαϊκός και Ελληνίστρια Ζακλίν Ντε Ρομιγύ είχε διαπιστώσει από την πολυετή ενασχόλησή της με την αρχαία Ελληνική Γραμματεία, το πόσο οι ξένοι καταφεύγουν στο αστείρευτο ελληνικό «γλωσσικόν ύδωρ» και είχε πει ανάμεσα στα άλλα: «Αναπνέουμε τον αέρα της Ελλάδας κάθε στιγμή χωρίς να το ξέρουμε… Η Ευρώπη που σφυρηλατούμε έχει Ελληνικό όνομα. Η Αρχαία Ελλάδα μας προσφέρει μία γλώσσα για την οποία θα πω ακόμη μία φορά ότι είναι οικουμενική».
Πριν από δύο χρόνια το Βρετανικό υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να εισαγάγει τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών στα Δημοτικά σχολεία. Ο Βρετανικός Τύπος με χαρά ανακοίνωσε ότι οι μαθητές «θα διδάσκονται την μητρική γλώσσα του Αρχιμήδη και του Ηροδότου». Άραγε τι θα συνέβαινε αν γινόταν κάτι τέτοιο στην Ελλάδα
Η Αγγλίδα εκπαιδευτικός, Λόρνα Ρόμπινσον δηλώνει: «Σίγουρα τα αρχαία ελληνικά είναι μια πανέμορφη γλώσσα, γεμάτη από υπέροχες εκφράσεις και η συγκεκριμένη προσπάθεια μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στους μαθητές. Θεωρώ τα αρχαία ελληνικά θαυμάσια γλώσσα, γεμάτη όμορφες λέξεις και συναρπαστικά νοήματα».
Ομάδα γλωσσολόγων σε έρευνα που έκαναν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ελληνική είναι η μόνη γλώσσα στον κόσμο, που έχει πραγματικά την δυνατότητα να αποτελέσει την κοινή βάση της παγκόσμιας επικοινωνίας. Ο λόγος είναι προφανής. Εκτός από την ακρίβειά της στην απόδοση των νοημάτων από γλώσσα σε γλώσσα, έχει και οικονομία στην κωδικοποίηση και μεταφορά δεδομένων λόγω της ίδιας της δομής της.
Και ποια είναι αυτή; Αν, για παράδειγμα, η λέξη «άνδρας» έχει σε μερικές γλώσσες δύο λεκτικούς τύπους όλους κι όλους, δηλαδή, έναν για τον ενικό και έναν για τον πληθυντικό αριθμό, στην αρχαία ελληνική γλώσσα έχουμε δέκα: ανήρ, ανδρός, ανδρί, άνερ, άνδρες, ανδρών, ανδράσι, άνδρας, άνδρες και βεβαίως τον δυϊκό αριθμό.
Εάν μάλιστα προχωρήσουμε στους διαφορετικούς μονολεκτικούς τύπους των ρημάτων, τότε η διαφορά είναι συντριπτική. Υπάρχουν γλώσσες, που έχουν το πολύ τέσσερις διαφορετικούς μονολεκτικούς τύπους ενός ρήματος. Αντιθέτως το απλούστερο ρήμα της αρχαίας ελληνικής, το ρήμα «λύω», έχει συνολικά 337 μονολεκτικούς τύπους (137 στην ενεργητική φωνή, 145 στη μέση φωνή και 55 στη μέση φωνή με παθητική διάθεση
Ακόμα και οι Η/Υ;
Μεγάλες εταιρίες υπολογιστών και πληροφορικής ζητούν από τους υποψηφίους χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών προηγμένης τεχνολογίας εκτός των άλλων προσόντων και γνώση των αρχαίων ελληνικών.
Οι χειριστές των Η/ Υ υψηλής Τεχνολογίας αναφέρουν ότι: «Η μόνη «αποδεκτή» γλώσσα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του αμέσου μέλλοντος είναι η κλασσική ελληνική, ως γλώσσα ανωτέρου επιπέδου και ιδιαιτέρως κατά την διαδικασία διερμηνείας. Μόνο την ελληνική δέχονται για την μαθηματική της δομή και κυρίως για την αρμονική και γεωμετρική της έκφραση και απεικόνιση. Και όχι μόνο την δέχονται ως μοναδικό λεκτικό και ηχητικό κώδικα επικοινωνίας, αλλά και την θεωρούν ατέρμονα, δηλαδή μη οριακή, απειροστική. Όλες τις άλλες γλώσσες οι υπολογιστές τις απορρίπτουν ως σημασιολογικές .
Σε σχέση λοιπόν με την επιστημονική σκέψη του μέλλοντος.
Ο Ισπανός Ακαδημαϊκός και κορυφαίος Ελληνιστής Fransisco Atrados είπε: «Αν δεν ήταν η Ελληνική γλώσσα, η Ευρώπη θα παρέμενε ένα έδαφος πρωτογόνων… Η Ελληνική γλώσσα είναι η πλέον παγκόσμια γλώσσα»!..
Ο μεγάλος Ουμανιστής και θερμός Ελληνιστής Έρασμος έλεγε: «Αν εξαφανιστεί η ελληνική γλώσσα θα φτωχύνει η παγκόσμια διανόηση».
Τέλος, δύο σπουδαίοι δικοί μας λόγιοι είπαν και «Ελάλησαν» με πάθος: Ευάγγελος Παπανούτσος: «Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει και να γράψει σωστά την δημοτική, αν δεν πατάει στέρεα στη γνώση της αρχαίας κλασικής γλώσσας».
Μάριος Πλωρίτης: «Οι Αρχαίοι Έλληνες έπλασαν μια γλώσσα με άπειρους θησαυρούς, που τα όριά της έφθασαν στα πέρατα του κόσμου. Οι ξένοι την μελετούν, την μιμούνται, την χρησιμοποιούν για να πλουτίσουν τις δικές τους γλώσσες. Πανάξιος ο μισθός τους. Κι εμείς όχι μόνο δεν την «επισκεπτόμαστε», αλλά την αγνοούμε, την περιφρονούμε, την κακοποιούμε χωρίς όρια. Άξιος κι εμάς ο μισθός μας, όπως όλων των απαιδεύτων και ασόφων»…

.........................................

Κλικ στην πηγή, και θα βρείτε την κοινοποιηση...
κλικ στο όνομα της συγγραφέως.. και θα την βρείτε στο φέις...

Lamprini T. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ετικέτες

2018 (2) 25η Μαρτίου 1821 (8) 29 Ολονυκτίες ενός δίσεκτου Φεβρουαρίου (1) 5.001 προβολές (1) 9.001 προβολές σελίδας... (1) Α. Αϊνστάιν (2) αγάπη (29) Άγγελος (1) Άγγελος Σικελιανός (5) Αγγλικά (1) Αγία Βαρβάρα (1) Άγιος Γεώργιος (1) Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος (1) Άγιος Νικόλαος (1) Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης (3) Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης (2) Άγιος Σάββας (1) αδελφός (1) αδύνατον (1) Αζίζ Νεσίν (1) Αθανασίου Μπλατζούκα (1) Αθήνα (1) αισιοδοξία (1) Αισχύλος (3) αιώνια (1) Ακριβή Μεριδιώτη (1) Αλ. Π. Δελμούζος (1) Αλέκος Σακελλάριος (1) Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης (6) αλήθεια (2) αλησμονώ και χαίρομαι (1) Αλκυόνη Παπαδάκη (12) άλογα (1) άμυνα (1) Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος (1) Αν στα είκοσι (1) Ανάσταση (1) Αναστασία Σαβάρη (2) Ανατόλ Φρανς (1) άνδρας (1) Ανδρέας Διακοπαναγιωτης (1) Ανδρέας Κάλβος (1) Ανήκω σε μία χώρα (1) Ανθή Ζήση (1) άνθρωπος (17) ΑΝΝΑ ΑΧΜΑΤΟΒΑ (1) Άννα Μπιθικώτση (1) Αννίβας (1) Άνοιξη (2) Αντισταθείτε (1) Άντον Τσέχωφ (1) Αντουάν ντε Σαιντ - Εξυπερύ (8) Ανώνυμο (7) απαγγελία (2) Απολογία Σωκράτους (1) απομνημονεύματα (1) απουσία (3) Αργύρης Εφταλιώτης (1) αρετή (1) Αριστοτέλης (4) Αριστοτέλης Ωνάσης (1) αρρώστεια (1) Αρχαία Αίγυπτος (2) αρχαία Ελλάδα (3) Αρχική σελίδα (1) αστείο (1) αστέρι (4) Αστοριανή (3) αστραπή (1) αύριο (1) αφιερωμένο (6) Αφιερωμένο... (19) Αφρική (1) Αχιλλέας (1) Αnne Sexton (1) Β (1) Βασίλης Λαλιώτης (1) Βάσω Μπρατάκη (1) βιβλίο (5) Βιβλιοπαρουσίαση (23) Βίβλος (1) βίντεο (1) βιογραφικό (3) Βόλος (3) βραβείο (1) βραβείο Νόμπελ (2) Βράδυ (1) βροχή (2) Βωλάξ Τήνου (2) Γ (1) Γ. Σεφέρης (17) Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη (1) Γαλιλαίος (1) Γαλλικά (1) γάμος (1) γέλιο (2) Γιάννης Μακρυγιάννης (1) Γιάννης ὁ Εὐλογημένος! (2) Γιάννης Παππάς (1) Γιάννης Ρίτσος (18) Γιάννης Τσίγκρας (26) Γιαννούλης Χαλεπάς (2) Γιόχαν Βόλγκανγκ Φον Γκαίτε (2) Γιώργης Παυλόπουλος (1) Γιώργος Ευσταθίου (1) Γιώργος Ιωάννου (1) Γιώργος Παυριανός (1) Γιώτα Σπανού - Στρατή (1) ΓΙΩΤΑ ΣΤΡΑΤΗ (8) Γκράχαμ Γκρην (2) γλυπτική (1) γλώσσα (1) Γράμμα στη μάννα με 2Ν (1) Γρηγόρης Μπιθικώτσης (1) γυιός (1) γυναίκα (2) Γυρεύω άνθρωπο (2) δάκρυ (2) δάσκαλος (1) Δεν σε φοβάμαι θάλασσα (1) Δημήτριος Βερναρδάκης (1) Δημοτικό τραγούδι (3) διάφορα (1) Διδώ Σωτηρίου (1) δικαιοσύνη (1) ΔΙΟΓΕΝΗΣ (2) Διονύσιος Σολωμός (6) δίψα (1) δράση (1) δρόμος (1) Δρυὸς πεσούσης (1) δυσκολίες (3) δωρεάν (1) Ε (1) Ειρήνη (2) εκκλησία (1) Έκτωρ (1) Έλεν Άνταμς Κέλλερ (1) Έλεν Κέλλερ (1) Ελένη (1) Ελένη Γιαννάκαρη (1) Ελένη Γκίκα (1) Ελένη η παραδουλεύτρα (1) ελευθερία (8) Ελλάδα (5) έλλη φθενάκη (1) Ελληνική γλώσσα (2) ελπίδα (5) εμπιστοσύνη (1) ενότητα (1) ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΓΟΝΑΤΑΣ (1) Επανάσταση (1) επέτειος (2) επιθυμία (1) επίκαιρο (1) Επίκουρος (2) Επιτάφιος (1) επιτύμβιο (1) Επτά Σοφοί (1) έρωτας (1) Έτσι στεκόμαστε εμείς (1) Ευαγγελιστής Μάρκος (1) ευγένεια (1) Ευθυμία Αθανασιάδου (1) Ευθυμία Αθανασιάδου - Μαράκη (1) ευθύνη (1) ευτυχία (4) ευχές (2) εχθρός (1) ΖΑΚ ΠΡΕΒΕΡ (2) ζωγραφική (3) ζωή (16) Ζωή Μ. (1) ζώο (1) Ζen Shin (1) Η περιφραστική πέτρα (1) Η ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑ (1) ηθοποιός (2) ηλικία (1) ήλιος (2) Ηράκλειτος (1) θάλασσα (5) θάνατος (12) θαύμα (2) θέατρο (1) θέλω (1) Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1) Θεός (2) Θεσσαλονίκη (2) Θοδωρής Κολοκοτρώνης (4) θρησκεία (9) Ιάκωβος Καμπανέλλης (1) ιδέα (1) Ιθάκη (1) Ιλιάδα (1) Ιούλιος (1) Ιούλιος Βερν (1) Ιρλανδία (1) ίσκιος (1) Ισοκράτης (2) Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (1) Ισχόμαχος (1) Ίων Δραγούμης (1) Κ. Παπαρρηγόπουλος (1) Καινή Διαθήκη (1) κακό (3) Κάλλιστος Γουέαρ (1) καλό (4) Καλό Πάσχα (5) καλοκαίρι (1) καράβι (1) καρδιά (6) κατανάλωση (1) Κατερίνα Δε.στα.πα. (1) Κατερίνα Σημηντήρα (1) Κατερίνα Σταματίου-Δεσπότη (9) Κικέρων (2) Κική Δημουλά (4) Κουάνγκ-Τσέου (1) Κυκλαμίνα (1) κυκλάμινα (1) κύκνος (1) Κυριακή (1) Κύρου Παιδεία (1) κωμωδία (1) Κωνσταντίνος Καβάφης (9) Κωνσταντίνος Τσάτσος (1) Κώστας Βάρναλης (1) Κώστας Γεωργουσόπουλος (1) Κώστας Καρυωτάκης (2) Κώστας Κρυστάλλης (1) Κωστής Παλαμάς (10) Λάζαρε βγες έξω! (1) λάθος (3) Λαμπρινή Τζούρκα (22) λαός (1) Λεμεσου Μαρια (4) Λευτέρης Παπαδόπουλος (1) Λέων Τολστόι (2) Λίγες γραμμές έτσι... χωρίς πρόγραμμα (3) Λίγες γραμμές... έτσι... (18) Λίλιαν Μπουράνη (5) λιμάνι (1) λόγια (2) λογοτεχνία (1) λουλούδι (4) λύση (1) Μ. Βαμβουνάκη (1) μαγεία (1) Μακεδονία (1) μάννα (2) Μανώλης Αναγνωστάκης (2) Μαρία Γ. Τζανάκου (1) Μαρία Κάλλας (1) Μαρία Παναγιωτίδου (1) Μαριέτα Ριάλδη (1) Μαρκ Τουαίην (1) Μάρκος Αυρήλιος (3) μαρτυρία (2) Μαχάτμα Γκάντι (1) Με το Άρωμα της Αγάπης (1) Μέγας Αλέξανδρος (1) Μελίνα (1) μέλλον (3) Μένανδρος (1) μητέρα (7) Μια Ωδή στον Διονύσιο Σολωμό (1) μικρός πρίγκηπας (3) Μίλτος Σαχτούρης (3) μίσος (1) Μιχάλης Κατσαρός (1) μοιρολόϊ (1) μοναξιά (1) Μονσινιόρ Κιχώτης (1) μουσική (1) μπλογκ (1) Ναζίμ Χικμέτ (1) Νάνος Βαλαωρίτης (1) νειάτα (2) νίκη (1) Νικήτας Μόρφου Ανδρούλλα (3) Νικηφόρος Βρεττάκος (1) Νικολό Μακιαβέλι (1) Νίκος Γκάτσος (3) Νίκος Εγγονόπουλος (1) Νίκος Καζαντζάκης (7) νοσταλγία (2) νύχτα (2) Ξενοφών (2) Ο γέρος και η θάλασσα (1) ο μικρός πρίγκηπας (3) Ο πεύκος (1) Οδυσσέας Ελύτης (9) Οδύσσεια (1) Οι μουσικές της Αρασέλης (1) οικογένεια (2) Οικογενειακή επέτειος (1) Όμηρος (3) Ομπρός (1) όνειρο (4) όπου βρίσκεσαι.... (1) ορθογραφία (1) όρκος (1) Όσκαρ Ουάιλντ (2) Ότι ακούμε είναι άποψη (1) ουρανός (5) παιδεία (1) παιδί (6) παιδική ζωή (7) Πάμπλο Πικάσσο (1) Παναγία (1) Παναγιώτης Ζωγράφος (1) Παπαδιαμάντης (1) Παπαθεοδώρου (2) ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ (1) παραμύθια (2) παρελθόν (1) παροιμία (2) πατέρας (4) πατρίδα (3) Παύλος Νιρβάνας (1) πείρα (1) Πέραμα (5) πίκρα (1) πίστη (1) Πλάτων (2) πληγή (5) Πλούταρχος (1) πλούτος (2) Πλωτίνος (1) ποίηση (20) ποιώ ελένη (2) πόλεμος (1) πολιτικός (2) πόνος (3) πρέπει να σε δω (1) Πρίαμος (1) προοπτική (1) προσευχή (1) προστασία (1) προσωπικότητα (1) πρώτη ανάρτηση (1) πτηνό (4) πτώση (1) ΡΑΙΗΜΟΝ ΚΕΝΩ (1) Ράντγιαρντ Κίπλινγκ (1) Ρένα Καρθαίου (1) Ρήγας Φερραίος (5) ρόδο (1) Ρόδου Mοσκοβόλημα (1) Ροδούλα Σερδάρη - Παπαϊωάννου (1) ρόλλος (1) Σαπφώ (1) σεβασμός (2) Σελ Σιλβερστάϊν (1) σιωπή (2) σκέψη (3) σκλαβιά (5) σκοτάδι (2) Σόλων (2) σοφά λόγια (2) Σοφοκλής (3) Σπύρος Μακρυγιάννης (3) Σπύρος ΠΟΔΑΡΑΣ (1) Στέλιος Σπεράντσας (1) στιγμές (1) Στιγμές Ψυχής Στιγμές Ζωής (1) Στο σεντούκι της ψυχής μου (1) Στο σταυραετό (1) στόχος (2) Στρατής Δούκας (2) Στρατής Μυριβήλης (1) ΣΤΡΑΤΗΣ ΠΑΡΕΛΗΣ (1) στρατός (1) συγγενής (1) συγγραφέας (2) συμφορά (2) συνάντηση (3) συνέντευξη (1) σύνθημα (1) Σφηνοειδής γραφή (1) σχέσεις (2) Σωκράτης (3) Σων Κόνερυ (1) Σώπα μην μιλάς (1) Τ.Κ. ΠΑΠΑΤΣΩΝΗΣ (1) τα 24 γράμματα του Αλφαβήτου (1) ταινία (2) ταλέντο (2) Ταπείνωση (2) Τάσος Λειβαδίτης (14) Τάσος Σταυρακέλης (1) τέλος (3) τεμπελιά (1) τέχνη (2) Τζούτζη Μαντζουράνη (6) Της Άρτας το Γιοφύρι (1) τιμή (1) τιμωρία (1) Το "λίγες γραμμές... έτσι..." (1) Το Ελληνικό Αλφάβητο (2) το πιάνο (1) Το τρίτο στεφάνι (1) τραγούδι (8) τραγωδία (1) τραίνο (1) τρέλλα (1) τριαντάφυλλο (1) Τροία (1) ΤΣΑΡΛY ΤΣΑΠΛΙΝ (1) τυφλός (1) τύχη (1) ύπαρξη (1) υπογραφή (1) υπομονή (3) Φανή Αθανασιάδου (1) φαντασία (2) φεγγάρι (1) Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (2) φθόνος (2) φιλία (7) φίλος (13) φόβος (2) Φρήντριχ Νίτσε (1) φρούτα (1) φτερά (2) φυγή (1) φυσιολογικός (1) φως (3) Φώτα (1) Φώτης Κόντογλου (2) φώτο (1) φωτογραφία (2) Χ. Σπένσερ (1) Χαιρετισμοί (1) χαμόγελο (2) χαρά (1) χαρακτήρας (1) χιούμορ (1) χορός (3) Χόρχε Μπόρχες (1) Χόρχε Μπουκάϊ (1) χρήμα (1) Χριστίνα Λέλη (1) Χριστός Ανέστη (1) Χριστούγεννα (5) χρόνια πολλά (7) χρόνος (4) Χωρίζει η μοίρα (1) ψέμα (3) Ψυχές αιωρούμενες (2) ψυχή (5) Ψυχοσάββατο (1) ωραίον (2) Agatha Christie (1) airis (1) Albert Camus (2) Albert Einstein (1) Bob Marley (1) C.S. Lewis (1) Charlie Chaplin (1) Chrysoula Kios Stogiou (1) Drmakspy (2) Eρνέστο Τσε Γκεβάρα (1) Echart Tolle (1) Erma Bombeck (1) F. Scott Fitzgerald (1) Fabrizio Caramagna (1) facebook (22) Fernando Pessoa (1) Fofi Vryazi (1) Frank L. Baum (1) Franz Kafka (1) Fréderic Mistral (1) George Elliot (1) Gianni Rodari (1) If (1) Jacques Brel (1) Jim Morrison (1) Jimi Hendrix (1) José Mujica (1) José_Mujica (1) June Polis (1) Katherine Mansfield (1) KRISTEN M SACCARDI (1) Lamprini T. (7) Lilian Bourani (1) Louis Jouvet (1) Mενέλαος Λουντέμης (8) Marcus Aurelius (2) Margaret Lee Runbeck (1) Marinella Canu (1) Martin Luther King (1) Maya Angelou (1) metaxia nikolopoulou (1) morfeas (1) Nelson Mandela (1) nikos mous (1) ORPHELINS - Ορφανά (1) Paulo Coelho (1) Ram Dass (1) Richard Rohr (2) Robert Brault (1) Rumi (1) Sailing to Byzantium (1) Sigmund Freud (2) Thomas Fuller (1) Trisha Brown (1) video (12) Vincent van Gogh (1) W. Saroyan (1) W.B. Yeats Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς (1) Walt Disney (2) William Gaddis (1) William Gibson (1) William Makepeace Thackeray (1) William Shakespeare (3) Xarvey Mackay (1) Yomo Kenyatta (1)